Siirry suoraan sisältöön

Vuonna 2021 alkanut yhteistyö Jyväskylän kaupungin, Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisen tiedekunnan ja Athletic Clubin kesken on tähän asti keskittynyt pitkälti tutkimukseen ja yritysyhteistyön kehittämiseen. 

Nyt yhteistyö jalkautuu seuratasolle, kun Jyväskylän johtavalle juniorijalkapalloseura JJK Junioreille myönnetty EU:n Erasmus+ Sport -rahoitus mahdollistaa kaksi tutustumismatkaa Athletic Clubin juniorityöhön paikan päällä Espanjassa. Rahoitushakemus syntyi yliopiston, kaupungin ja seuran yhteistyönä.

Erasmus+ Sport -rahoitus on suunnattu ruohonjuuritason toiminnan kehittämiseen. JJK Junioreiden fokuksessa on erityisesti yhteisöllisyyden ja yhdenvertaisuuden kehittäminen. Teemat kytkeytyvät myös käynnissä olevaan yhdistymisprosessiin, missä JJK ja JyPK muodostavat vuodenvaihteeseen mennessä yhteisen juniorijalkapallo-organisaation.

Konkreettisia ideoita yhteisöllisyyden kehittämiseen

Athletic Club tunnetaan poikkeuksellisen vahvasta yhteiskunnallisesta asemastaan Bilbaon seudulla. Tutustumismatkojen yksi keskeinen tavoite on saada ymmärrystä Athletic Clubin tavasta kehittää vahvaa yhteisöllisyyttä ja seurakulttuuria. 

– Nyt kun rakennamme yhteistä identiteettiä JyPK:n kanssa, tämä on meille erittäin ajankohtainen aihe, kertoo JJK Junioreiden toiminnanjohtaja Ari Laiho.

Koska Athletic Clubiin otetaan vain baskitaustaisia pelaajia, he käytännössä itse kasvattavat omat pelaajansa. Yhteisöllisyyden eteen tehdään seurassa paljon työtä.
– Athletic Club saa lapset rakastumaan harrastukseen ja kiinnittymään omaan seuraan niin paljon, että osa haluaa siitä jopa uran itselleen. Tätä samaa mekin haluamme, Laiho sanoo.

Jyväskylän ja Bilbaon yhteistyöhankkeissa aktiivisesti toimiva yliopistonlehtori Johanna Ihalainen nostaa vahvan yhteisöllisyyden hyödyiksi myös drop-out-ilmiön vähenemisen.
– Jalkapallo voi parhaimmillaan olla tosi iso osa lapsen ja nuoren elämää. Vahva yhteisöllisyys pitää yksilön mukana toiminnassa, vaikka kilpailuorientoitunut harrastaminen loppuisikin, hän kommentoi.

Laihon mukaan suomalainen jalkapallo-osaaminen ja -valmennus on monella mittarilla edistyksellistä ja Euroopan kärkeä. Valmennuksen korkea pedagoginen taso näkyy esimerkiksi siinä, että JJK Junioreiden valmentajista puolet on koulutettuja kasvatus- tai liikunta-alan asiantuntijoita tai opiskelijoita. 
– Mutta juuri seurakulttuurin vahvistamiseen voisimme Suomessa panostaa enemmän. Tähän varmasti saamme uusia ideoita Bilbaosta, hän sanoo.

Poikien ja tyttöjen jalkapallosta lasten ja nuorten jalkapalloon

Toinen opintomatkojen fokusalue on yhdenvertaisuus. Se toteutuu käytännössä JJK Junioreiden ja JyPK:n suunnitelmassa siirtyä tyttöjen ja poikien jalkapallosta lasten ja nuorten jalkapalloon. 
– Me tarjoamme jatkossa samaa jalkapalloa, samaa laatua ja samoja asioita samalla vaatimustasolla kaikille lapsille ja nuorille. Haluamme nähdä ja kokea, miten laadukas valmennustoiminta toteutuu heillä, Laiho kertoo. 

Ihalaisen mukaan Athletic Clubilla on tehty pitkäjänteistä työtä esimerkiksi naisjalkapalloilun aseman ja urapolun vahvistamiseksi. Tämä työ kantaa nyt hedelmää. 
– Espanjassa naisten jalkapallo on ammattilaisjalkapalloa ja sillä on oma selkeä arvonsa Bilbaossa. Nuorille pyritään tarjoamaan laadukasta huippuvalmennusta ja mahdollisuuksia kehittymiseen ja myös ammattilaisuraan, hän kuvailee.

Pelaajapolut kaikille harrastajille

JJK:n hallituksen jäsen ja Jyväskylän yliopiston tutkija Simon Walker odottaa yhteistyöltä mm. ajatuksia alueellisten yhteistyöverkostojen kehittämiseen – myös yli lajirajojen. 

JJK Junioreiden yhteistyöverkostoon kuuluvat JyPK, FC Vaajakoski, Muuramen Yritys, LKP Laukaa, Keuruun Pallo, Jämsänkosken Ilves ja Äänekosken Huima. 
– JJK Juniorit tekee jo tällä hetkellä aktiivista yhteistyötä näiden seurojen kanssa, mutta ainahan yhteistyöhön kaivataan uusia ideoita, joita varmasti saamme, hän sanoo. 
– Erityisen kiinnostavaa on kuulla, miten yhteistyötä tehdään eri lajiseurojen kanssa ja millainen liikunnan kokonaisuus Bilbaoon on alueellisesti muodostunut. 

Walker muistuttaa, että juniorijärjestöllä on aina paljon suurempi rooli kuin yksittäisten huippupelaajien kasvattaminen.
– Me kasvatamme lapset ja nuoret aikuisiksi, hän sanoo.

Kasvatustyö edellyttää, että seuroissa tarjotaan monenlaisia polkuja jalkapallon harrastamiseen. Laiho odottaa mielenkiinnolla kuulevansa, miten lasten harrastamisen kokonaisuus jalkapallon ympärille on muodostunut Athletic Clubissa.
– Ei pelkästään pelaajapolku pikkujunnusta täysi-ikäiseksi ammattilaiseksi, vaan myös se, mitä muita polkuja on tarjolla – miten harrastus jatkuu niillä, jotka eivät tähtää huippupelaajaksi, hän sanoo.

Opit jakoon keskisuomalaisille seuroille

Ensimmäinen tutustumistapaaminen on elokuussa Jyväskylässä, kun Athletic Clubista saapuu vieraita Business Rally -tapahtumaan. JJK Junioreiden lisäksi bilbaolaiset tutustuvat samalla Jyväskylän yliopiston ja Kihun toimintaan. 

JJK Junioreiden matkat Bilbaoon toteutuvat 5–7 päivän mittaisina syyskuussa ja marraskuussa. Syyskuun vierailun fokuksessa on seuran hallintoon ja toimintaan tutustuminen, marraskuussa Bilbaoon matkaavan ryhmän muodostaa puolestaan valmennustiimi. Hankkeen yksi keskeinen tavoite on, että myös seuratoimijoiden oma osaaminen valmentamisen osalta kehittyy.  

Erasmus+ Sport -rahoituksella toteutettujen matkojen opit esitellään kaikille avoimessa päätösseminaarissa ensi keväänä. Myös matkaraportit tulevat julkisesti saataville niistä kiinnostuneille. 

Laiho korostaa, että yhteistyöllä rakennetaan koko alueen osaamista. 
– Kaikki opit, mitä me saamme tästä yhteistyöstä, säteilevät ympäristöön. Meillä on yhteinen maali, ja mitä useampi seura osaa ja pystyy tekemään paremmin ja laadukkaammin juniorityötä, sitä paremmin koko kenttä toimii, hän summaa.

Kuva: JJK Junioreiden saama Erasmus+-rahoitus on hieno esimerkki Jyväskylän yliopiston, kaupungin ja urheiluseuran yhteistyöstä. “Ei ole merkitystä missä organisaatiossa tai positiossa olet – jos halutaan oikeasti saada asioita aikaan, se on mahdollista yhdessä tekemällä”, iloitsee Jyväskylän kaupungin projektipäällikkö Nina Rautiainen (kuvassa oikealla). Kuvassa vasemmalta Simon Walker, Ari Laiho ja Johanna Ihalainen.  Hankkeen aktiiveihin lukeutuu myös kuvasta puuttuva Jyväskylän yliopiston väitöskirjatutkija Eero Savolainen. 


Lisätietoja 

Eero Savolainen, Jyväskylän yliopisto
eero.h.j.savolainen@jyu.fi
+358505775734