Siirry suoraan sisältöön

Kolme suomalaista hyvinvointialaan kytkeytyvää yritystä Fibion, Secapp ja Layette on kutsuttu ensi lokakuussa Nizzassa järjestettävään Sophia Business Angels -sijoittajaverkoston (SBA*) International Venture Academy -ohjelman päätapahtumaan. Kutsu liittyy Hippos-ekosysteemin ja SBA:n vuosi sitten aloittamaan yhteistyöhön, jossa suomalaisyritykset pääsevät keskustelemaan eurooppalaisten enkelisijoittajien kanssa. International Venture Academy järjestettiin Suomessa ensimmäistä kertaa.

Yhteistyö kasvuyrityksille suunnatun International Venture Academyn ympärille käynnistyi viime kesänä Jyväskylä Business Rally -tapahtumassa, johon eurooppalaiset sijoittajasyndikaatit EBAN* ja SBA ovat osallistuneet usean vuoden ajan.

Oli Jyväskylä Business Rallyn eMotorsport-sparrauspäivä. Hippoksen kasvuyritys- ja ekosysteemityön projektipäällikkö, enkelisijoittaja Nina Rautiainen istui samaan pöytään SBA:n Marcel Dridjen kanssa.

– Keskustelujen tuloksena päätimme ryhtyä yhteistyöhön: halusimme tuoda yhteen suomalaiset hyvinvointialan kasvuyritykset ja eurooppalaiset enkelisijoittajat, Rautiainen taustoittaa.

Venture Academy ensimmäistä kertaa Ranskan ulkopuolella

Suomen International Venture Academy -ohjelma käynnistyi avoimella haulla alkuvuodesta 2020. Ensimmäiseen vaiheeseen valittiin yhdeksän yritystä, jotka saivat SBA-verkostolta tukea ja rahoitusvalmiuksien sparrausta – koronatilanteesta johtuen etänä.

Etäyhteys Venture Academyssa

– International Venture Academy ei ole koulutus eikä raha-automaatti. Se on väline, jonka kautta on mahdollisuus saada sijoitus omaan yhtiöön, Rautiainen kiteyttää.

Yhdeksästä yrityksestä kolmelle tarjotaan nyt mahdollisuutta lähteä lokakuussa Nizzaan International Venture Academyn päätapahtumaan, jonne kutsutaan vuosittain noin 10 rahoitusta etsivää kasvuyritystä pääasiassa Ranskasta.

Vaikka tapahtuman “palkintona” on rahoituslupaus yhdelle yritykselle, Rautiainen huomauttaa, ettei tämä poissulje myös sijoitusyhteistyön syntymistä muiden toimijoiden kesken.

– Nizzan tapahtuma tarjoaa puitteet keskusteluille, tutustumiselle ja luottamuksen rakentamiselle, hän korostaa.

Suomen tasolla yhteistyö Hippos-ekosysteemin ja ranskalaisen SBA:n kanssa on ainutlaatuista.

– Tämä on ensimmäinen kerta, kun International Venture Academy järjestetään Suomessa. Myös yhteistyön laajuus on merkittävä, sillä yksittäisten yritys–enkelisijoittaja-keskustelujen sijaan International Venture Academy tarjoaa usealle suomalaisyritykselle mahdollisuuden tutustua yhtä aikaan useisiin eurooppalaisiin enkelisijoittajiin, Rautiainen iloitsee.

Säännöllistä keskustelua sijoittajayhteisöjen ja hyvinvointialan yritysten välillä

Vaikka Ranskan Venture Academyssä ei ole varsinaisia toimialarajoituksia, Suomessa ohjelma kytkeytyy vahvasti Hippos-ekosysteemiin ja sen kehittämiseen.

– Me katsomme hyvinvointia ja suorituskykyä hyvin kokonaisvaltaisesta näkökulmasta, Rautiainen painottaa.

– Olemme hakeneet mukaan yrityksiä, jotka edistävät hyvinvointialan kasvua. Esimerkiksi suorituskykyä edistetään tänä päivänä paljon dataa ja digitaalisia työkaluja hyödyntäen, mikä tarkoittaa, että Suomessa ohjelmaan pääsi useita ICT-alan yrityksiä.

– Juuri tähän Hippos-ekosysteemiä tarvitaan: synnyttämään säännöllistä ja johdonmukaista keskustelua sijoittajayhteisöjen ja hyvinvointialan yritysten kesken, Rautiainen luonnehtii.

Enkelisijoittaminen on yhteyden luomista

Varsinkin International Venture Academyn alkuvaiheessa, kun mukana on laajempi joukko yrityksiä, enkelisijoittajien tarjoama sparraus on esillä näkyvästi.

Vaikka viime kädessä tavoitteena on aina löytää yrityksille sijoituksia ja sijoittajasuhteita ja kasvun juuri oikeaan hetkeen osuva “rahoitusruiske”, Rautiainen korostaa, että yhteistyön perusta on vahvasti ihmisten keskinäisessä vuorovaikutuksessa, yhteyden luomisessa ja luottamuksen rakentamisessa.

Business Rallyn vieraat esport päivä
Jyväskylä Business Rally 2019 eMotorsport-sparrauspäivään osallistuneet.


– Yksikään enkelisijoittaja ei anna vain rahaa, vaan hän haluaa luoda suhteen ja luottamuksen kohteena olevan yrityksen ihmisiin. International Venture Academy mahdollistaa tutustumisen ja ajatusten vaihtamisen.

Mukaan yhteistyöhön?

Suomalaisyrityksille osallistuminen International Venture Academy -ohjelmaan on ollut maksutonta. Osallistumisen mahdollistajana toimii Jyväskylän kaupungin elinkeinoyksikkö Business Jyväskylä.

– Jos yrityksesi liiketoiminta liittyy hyvinvointiin ja kansainvälistyminen ulkomaisten sijoittajien avulla on ajankohtaista, niin minuun voi aina ottaa yhteyttä. Hippos-ekosysteemiin voi hakeutua mistä päin Suomea tahansa. Aiomme ehdottomasti lisätä tämäntyyppistä yhteistyötä kasvuyritysten ja sijoittajien välillä, Rautiainen lupaa. 

Hippos2020, Business Jyväskylän ja SBA:n yhteistyössä järjestämä Venture Academy Finland järjestettiin tänä vuonna ensimmäistä kertaa. Tuomaristoon kuuluivat ohjelman järjestäjätahojen bisnesenkeliedustajat: Marcel Dridje, Jean-Louis Bremer, Nathalie Lamborghinin, Nina Rautiainen sekä kutsuttuina Reima Linnanvirta ja Amel Gaily (Fiban) sekä Sakari Oikarinen (Induco).

*Lyhenteet:

SBA = Sophia Business Angels -sijoittajaverkosto

EBAN = European business Angels Network

FIBAN = Finnish Business Angels Network

Mukaan valitut yritykset:

Secapp – Jyväskyläläinen startup, jonka kehittämä ratkaisu on palkittu, ammattikäyttöön kehitetty hälytys-, viestintä- ja työhönkutsujärjestelmä kattavilla raportointiominaisuuksilla. Secapp on saatavilla niin nettiselainversiona kuin mobiilisovelluksena Android- ja iOS-järjestelmiin. Lisäksi sitä voidaan käyttää viranomaislaitteilla, kuten VIRVEllä. Secappia käyttävät lähes kaikki Suomen sairaanhoitopiirit. Asiakaskuntaan kuuluu pelastuslaitoksia, öljy-, lääke-, elintarvike-, kemian- ja kaivosteollisuuden toimijoita, vapaaehtoisorganisaatioita, mediayhtiöitä ja oppilaitoksia, kaupunkeja ja kuntia. Secapp on saanut erityismaininnan EU:n komissiolta maailmaa muuttavasta ratkaisusta.

Fibion – Istumis- ja arkiaktiivisuusanalyysiä tarjoava startup Jyväskylästä. Ideana on tarjota asiakkaille tarkkaan mittaukseen ja uusimpaan tutkimustietoon perustuvaa tietoa oman hyvinvoinnin edistämiseksi. Mittaus tehdään pienen mittalaitteen avulla. Viikon mittauksen jälkeen asiakas saa kattavan Fibion-raportin ja yksilöllisen videopalautteen istumis- ja aktiivisuustottumustesi vaikutuksista terveyteen ja painonhallintaan.

Layette – Layette on suomalainen äitiysapplikaatio, josta saa päivittäin hyödyllistä ja käytännöllistä tietoa raskaudesta, lapsuudesta ja vanhemmuudesta kolmeen ikävuoteen saakka. Applikaatio on käyttäjille ilmainen. Layette on hyvinkääläinen startup-yritys.

Hippos2020:n, Business Jyväskylän ja ranskalaisen Sophia Business Angels -enkeliverkoston järjestämä International Venture Academy -ohjelma yhdistää suomalaiset, ranskalaiset ja itävaltalaiset yrittäjät ja sijoittajat. Ohjelma auttaa yrityksiä kehittämään rahoitusvalmiuksiaan, vauhdittamaan Välimeren markkinoiden valloittamista ja antaa hyödyllisiä vinkkejä oman sijoittajapitchin kehittämiseen seuraavalle tasolle.