Siirry suoraan sisältöön

Yhä useampi sijoittaja haluaa kannattavuuden lisäksi tukea liiketoiminnan yhteiskunnallista ja globaalia vaikuttavuutta. Saga Forss on enkelisijoittaja, jolle erityisesti hyvinvointi- ja ympäristökysymykset muodostavat tärkeän, sijoittamista ohjaavan arvopohjan.

Saga Forss on yrityskauppojen toteuttamiseen erikoistunut finanssialan asiantuntija, hallitusammattilainen ja enkelisijoittaja.

Yli 10 vuotta startup-maailmaa seurannut Forss sanoo, että sijoittajia kiinnostavat yhä enemmän globaaleja ongelmia ratkaisevat ja hyvinvointia lisäävät liiketoiminnat.

– Ilmastonmuutoksen hidastaminen, puhtaan energian ratkaisut, väestönkasvu ja puhtaan veden riittävyys, Forss listaa tärkeimpiä teemoja.

Liiketoiminnan kannattavuus ja tuotto ovat edelleen sijoittajille tärkeitä, mutta näiden rinnalle on noussut vahvasti vastuullisuus. Sijoittamisen näkökulmasta se on jo kannattavan liiketoiminnan lähtökohta.

– Jos tänä päivänä haluaa tehdä kannattavan sijoituksen, pitää varmistaa, että liiketoiminnan vastuullisuus, kuten ympäristö- ja yhteiskunnalliset kysymykset ovat kunnossa, Forss muistuttaa.

Enkelisijoittaja Saga Forss tekee vastuullisia, arvojensa mukaisia sijoituspäätöksiä.

Sijoittajat kuuntelevat nyt tarkalla korvalla kuluttajien odotuksia. Liiketoimintaan, joka on jollain tapaa luonnolle tai yhteiskunnalle haitallista, on lähestulkoon mahdotonta saada rahoittajia mukaan.

– Jos tuote tai palvelu ei vastaa tämän päivän normeja, niin se ei tule myöskään myymään. Siksi kuluttajilla on iso vaikutusvalta muutoksen aikaansaamiseksi, Forss painottaa.

Hyvinvointi ja ympäristökysymykset keskiössä

Forssille vastuullinen sijoittaminen tarkoittaa mahdollisuutta tukea omien arvojen mukaisia startuppeja, joissa ihmisten hyvinvointi ja ympäristökysymykset ovat tärkeässä roolissa.

– Jos voin kuvitella itseni asiakkaaksi, voin kuvitella muitakin. Intohimo ja innostus liikeideaa kohtaan on tärkeää, sillä yrityksen sijoitusmahdollisuuksien tutkiminen sekä markkinapotentiaaliin ja riskeihin tutustuminen vie paljon aikaa, hän kuvailee.

Forss ei pyri rakentamaan laajaa sijoitusportfoliota, vaan pikemminkin toimimaan aktiivisesti ja sitoutuneesti muutamassa hänelle tärkeässä yrityksessä.

– Vastuullinen ja hyvä ruoka ja siihen liittyvät innovaatiot ovat kiehtoneet minua jo pitkään. Tällä hetkellä olen mukana terveellisiä lounaita tarjoavassa Soup+Moressa sekä ruotsalaisessa Mycorenassa ja suomalaisessa Dear Waste -startupissa, jotka molemmat hyödyntävät elintarviketeollisuuden sivuvirtoja, Forss kertoo.

– Ja sitten on tietysti Cahkal Hotel, hän innostuu.

Arvot veivät uusille businessalueille

Arvopohjainen sijoittaminen voi johtaa yllättäviinkin käänteisiin: Vaikka Forss ei ole ollut kiinnostunut kiinteistösijoittamisesta, hänen uusin hankkeensa on hotelli käsivarren Lapissa. Kesäkuussa ovensa avaava Cahkal Hotel on huippuluokan “tukikohta” keskellä erämaata kaikille aktiivisista ulko- ja elämyslajeista nauttiville.

– En ajatellut koskaan sijoittavani kiinteistöön. Ikinä. Mutta kun kävin paikalla, alueen luonto teki minuun vaikutuksen. Cahkal Hotel antoi vastaukset myös itselleni siihen, miten voin harrastaa lempilajejani ympäristöä kuormittamatta. Tuli tunne, että voisin viettää täällä loppuelämäni ulkolajeja harrastaen, Forss sanoo.

Hotelliyrittäjät ovat matkailu- ja ravintola-alan asiantuntijoita, kun taas sijoittajat ulkoilmaurheiluun intohimoisesti suhtautuvia finanssialan ihmisiä, joille ympäristökysymykset ovat tärkeä arvo.

– Hotelli- ja palvelukonseptit on mietitty viimeistä piirtoa myöten ympäristövaikutukset huomioiden. Maalämmön ja aurinkopaneeleiden ansiosta olemme energian osalta noin 50 %:sti omavaraisia. Elintarvikehankinnoissa kiinnitämme huomiota tuotannon vastuullisuuteen, ja mikäli mahdollista, suosimme lähellä tuotettuja raaka-aineita, Forss listaa esimerkkejä.

Teknologiaratkaisujen rinnalle vastuullisesti tuotettuja palveluja

Sijoittajan näkökulmasta Suomen ominaispiirre on teknologiaorientoituneisuus: toimialasta riippumatta kaikki, mihin yhdistyy uuden teknologian ratkaisut keräävät mielenkiintoa – näin myös hyvinvointialalla.

– Sijoittajan silmin urheilun, terveyden ja hyvinvoinnin liiketoimintakenttä jakaantuu jo melko selkeästi. Ouran ja Firstbeatin kaltaiset healthtech- ja sportech-yritykset keräävät rahoittajien huomion, kun taas kiinnostus perinteiseen urheilun tai hyvinvoinnin toteuttamiseen keskittyvään liiketoimintaan hiipuu, Forss arvioi.

Lue myös: Näin startupille aukeavat Euroopan superenkeleiden rahahanat

Saga Forss vieraili Sport Meets Business -tapahtumassa Jyväskylässä toukokuussa 2022.

Teknologiavetoisesta ajattelusta huolimatta suomalaisilla olisi Forssin mukaan petrattavaa ja potentiaalia vaikuttavuutta lisäävien palvelukokonaisuuksien, kuten vastuullisten palveluiden tuotteistamisessa.

Tämä on mahdollisuus myös hyvinvointialan yrityksille, sillä vastuullisuus ja vaikuttavuus on niissä usein sisäänrakennettuna. 

– Cahkal Hotel on hyvä esimerkki siitä, miten perinteisempikin hyvinvoinnin ja liikunnan palveluliiketoiminta voi saada sijoituksia, kun se perustuu vastuullisuuteen. Ilman ympäristöä huomioivaa, vastuullista liiketoimintakonseptia asiakkaat tuskin tulisivat paikalle.

– Vastuullisuutta ja vaikuttavuutta voi joskus olla vaikea kääntää numeroiksi. Mutta on selvää, että jos pitää valita kahdesta yrityksestä, joista toisessa on vahva vastuullisuuskulma ja toisessa ei, niin vastuullinen yritys tulee valituksi, Forss vahvistaa.

Saga Forssin innostavan puheenvuoron intohimon, omien arvojen ja sijoittamisen yhdistämisestä voit kuunnella kokonaisuudessaan Sport Meets Business -tallenteelta kohdasta 2:31.