Siirry suoraan sisältöön

Unifund Jyväskylä Oy on Jyväskylän yliopiston 100 %:sti omistama sijoitusyhtiö, joka investoi ja tukee tutkimusinnovaatioon perustuvien startup-yritysten alkumatkaa kohti kasvua ja kansainvälisiä markkinoita.

Unifundin luotsina toimii Vesa Kupari, jonka 40-vuotiseen työuraan mahtuu julkisen sektorin lisäksi pitkä kokemus B2B-liiketoiminnasta. Ennen siirtymistään Jyväskylän yliopistolle Kupari työskenteli yli 25 vuotta Tiedossa monipuolisissa tehtävissä, mm. pankki- ja vakuutusasiakkuuksien parissa. Yliopistolla hänen ensisijainen työnsä liittyy yliopiston pitkäaikaisen, 160 miljoonan euron sijoitussalkun hallintaan.

Kupari oli perustamassa Unifund Jyväskylää vuonna 2015 ja on toiminut yhtiön sivutoimisena toimitusjohtajana sen käynnistämisestä asti.
– Yliopiston tiimeillä on yleensä hyvin vankka tieteellinen osaaminen ja tutkimuspohja, mutta ei liiketoimintaosaamista. Alkuvaiheessa heidän on vaikea hankkia muuta ulkopuolista rahoitusta kuin mitä esimerkiksi ELY tai Business Finland tarjoavat, Kupari selittää.

– Perustamalla sijoitusyhtiön olemme pystyneet tukemaan yliopistossa syntyneiden liikeideoiden ja innovaatioiden kaupallistamista pitkäjänteisesti. Luonnollisesti odotamme, että ennen pitkää investointi maksaa itsensä takaisin, eli saamme hyvää tuottoa myös rahallisesti, hän perustelee.

Rahallista, immateriaalista ja verkostotukea

Unifundin rooli on toimia nimenomaan hyvin varhaisen vaiheen investorina.
– Tyypillisesti olemme mukana tukemassa innovaation kaupallistamisvaihetta ja ihan ensimmäisiä askeleita, Kupari kuvailee.

Sijoitus ei ole vain rahaa vaan myös apporttiomaisuutta, esimerkiksi IPR-oikeuksia: yliopiston nimissä oleva patentti siirtyy uuteen yhtiöön ja yliopisto saa kaupassa yrityksen osakkeita.

Merkittävän toimijan, yliopiston, edustajana Unifund tuo yrityksille uskottavaa taustatukea, kun ne lähtevät hakemaan myöhemmin isompia rahoittajia.
– Koska yritykset tarvitsevat paljon pääomaa kasvun aikana, pyrimme auttamaan niitä eteenpäin myös muiden rahoittajien puheille. Eli avaamaan verkostoja ja rahoitusmahdollisuuksia business enkelien ja venture capital -yritysten suuntaan, Kupari täsmentää.
– Jos yritys täyttää kriteerit, kannustamme heitä hakemaan mukaan Yritystehtaan hautomo-ohjelmaan, missä he saavat asiantuntijatukea liiketoiminnan johtamiseen ja kasvattamiseen, Kupari sanoo.

Edelläkävijäyrityksiä, joilla yhteys Jyväskylän yliopistoon

Venture capital -yhtiöille on tyypillistä keskittyä tiettyjen toimialojen tai maantieteellisesti tietyillä alueilla sijaitseviin yrityksiin.
– Meillä taas ei ole tällaisia rajoituksia, Kupari huomauttaa.
– Monitieteisestä yliopistosta voi putkahtaa mitä vaan innovaatioita miltä tahansa aloilta. Investoimme yritykseen, jos uskomme siihen. Meillä on laaja kirjo yrityksiä musiikki- ja taidealan yrityksistä it- ja kyberturvallisuusyrityksiin, hän listaa.

Yhteys Jyväskylän yliopistoon on kuitenkin keskeinen kriteeri rahoituksen myöntämisessä.
– Melkein aina tämä tarkoittaa Jyväskylän yliopistossa tehtyä tutkimusta tai tuotekehitystä. Yhteys voi kuitenkin tulla jostain toistakin kautta. Eikä yrityksen tarvitse olla maantieteellisesti täällä, Kupari taustoittaa.

vesa_kupari unifund– Unifundin ensisijainen tarkoitus on sijoittaa hyviin yrityksiin, jotka hyödyntävät yliopiston tutkimustietoa, kiteyttää toimitusjohtajana vuodesta 2015 toiminut Vesa Kupari.

Hän korostaa, että Unifund Jyväskylä sijoittaa yrityksiin pitkäjänteisesti. Tällä hetkellä portfoliossa on kymmenkunta yritystä, joista tunnetuimpia ovat kansainvälisessä kasvussa oleva Howspace ja maailman terveysjärjestöjen kanssa yhteistyötä tekevä Psyon Games. Kupari nostaa esimerkeiksi myös BiopSensen ja Weefinerin.
– BiopSensen tavoitteena on automatisoida nestebiopsiaprosessi, mikä tuo merkittäviä mahdollisuuksia esimerkiksi syöpähoitoihin. Näin merkityksellinen tavoite kiinnostaa sijoittajia, ja he ovatkin saaneet jo hyvin EU-rahoitusta.
– Weefiner on puolestaan kemian alaan perustuva kiertotalousyritys, jonka kehittämällä menetelmällä pystytään tunnistamaan ja poimimaan sivuvirroista arvokkaita matalien pitoisuuksien metalleja tai haitallisia aineita. Weefinerilla on merkittävä kasvupotentiaali, sillä arvometallien niukkuus tulee ohjaamaan kulutusta yhä voimakkaammin kiertotalouden piiriin, Kupari arvioi.

Tutkimusinnovaatioilla vahva asema maailmantilanteesta huolimatta

Vaikea maailmantilanne heijastuu Kuparin mukaan tällä hetkellä sijoittajien varovaisuutena. Käytännössä se on näkynyt tänä vuonna esimerkiksi likvidien osakkeiden ja korkojen merkittävänä laskuna.
– Isojen sijoittajien on vaikea investoida esimerkiksi pieneen kasvuyritykseen, joka vaatii kohtalaisen paljon rahoitusta. Samalla tietysti listaamattomien yritysten valuaatio on tippunut merkittävästi, mikä on yrittäjien kannalta hankalaa, mutta sijoittajille hyvä asia, Kupari analysoi.

Tutkimukseen perustuvien innovaatioiden vahvuudeksi hän nostaa kovan tieteellisen perustan, jossa on taustalla lähes aina vuosien työ.
– Usein kysymys on jostain globaalistikin hyvin merkittävästä innovaatiosta. Menestystä ennustaa parhaiten tuotteen selkeys, skaalautuvuus ja kilpailutilanne sekä tietysti uskottava tiimi. Luonnollisesti jo olemassa oleva myynti ja maksavat asiakkaat ovat varmin tae vakuuttaa sijoittajia, Kupari luonnehtii.

Investorit ja startupit kohtaavat taas marraskuussa

Unifund Jyväskylä järjestää marraskuussa neljättä kertaa tapahtuman, jonne on kutsuttu noin 15 VC-sijoittajaa Suomesta ja ulkomailta ja viisi Unifundin rahoittamaa, kiinnostaa startupia.
– Olemme rakentaneet tarkoituksella tapahtuman, jossa voidaan tutustua ja pitchata kaikessa rauhassa. Esityksille ja keskustelulle on varattu yhteensä 45 minuuttia per yritys ja tarjoamme myös mahdollisuuden 1-2-1-tapaamisiin yrityksen ja investorien kesken. Kolmessa aikaisemmassa tapahtumassa aina yksi tiimeistä on saanut rahoituksen, Kupari kertoo.

Tänä vuonna tapahtumassa ovat pitchaamassa


Lisätietoja Unifund Jyväskylän toiminnasta löydät yliopiston sivuilta