Siirry suoraan sisältöön

Jyväskylässä valmisteilla oleva Pohjoismaiden monipuolisin sisäliikuntakeskushanke Hippos2020 on edennyt tilasuunnittelussa uuteen vaiheeseen. Tuoreen suunnitelman mukaan Hippoksen kaikki liikuntatilat rakennetaan uudestaan. Samalla pysäköintipaikat saadaan uudisrakennusten alle erillisten pysäköintitalojen sijaan.

Nykyisen Synergia-areenan tilalle rakennetaan uusi, monia lajeja palveleva sisäliikuntakeskus, johon sijoitetaan muun muassa palloilukentät, yleisurheilun sisähalli, kamppailulajit ja 2200 henkeä vetävä MID-areena eri lajien käyttöön. Sisäliikuntakeskuksen palloiluosassa on vapaata korkeutta yli 12,5 metriä eli se täyttää esimerkiksi lentopallon kansainväliset vaatimukset.

Nykyisen Hippos-hallin tilalle rakennetaan täysimittainen jalkapallohalli 800 hengen katsomotiloineen. Samaan yhteyteen rakennetaan myös voimistelukeskus, jossa on tiloja myös muulle sisäliikunnalle ja pallopeleille, esimerkiksi squashille.

Kun Monitoimitalo, Hippos-halli ja Synergia-areena puretaan, päästään kaikki liikuntatilat rakentamaan alusta lähtien eri lajien vaatimusten mukaisesti. Lisäksi vanhojen tilojen muuttaminen uuteen käyttöön synnyttäisi paljon epävarmuuksia ja toimintarajoitteita niin suoritus- kuin lajien oheistiloihinkin.

­-Hankkeen myötä liikuntatilat Hippoksella lähes kolminkertaistuvat. Nykyisten lajien toimintaedellytykset paranevat merkittävästi ja monen uuden lajin tulo alueelle mahdollistuu. Nyt näyttää siltä, että paras lopputulos saadaan, kun tehdään alusta asti uudet, nykyvaatimusten mukaiset tilat, toteaa Jyväskylän kaupunginjohtaja Timo Koivisto

Uudisrakentaminen parantaa liikuntatilojen monikäyttöisyyttä ja rakennettavien neliöiden tehokkuutta.

– Liikuntatilat voidaan nyt nivoa toisiinsa saumattomasti. Se lisää yhteiskäyttöisten tilojen toimivuutta. Kun rakennetaan pelkästään uutta, myös rakennustekniikka on yhtenäinen ja systemaattinen. Siitä hyötyvät kaikki, sanoo arkkitehti Sami Lauritsalo PES-Arkkitehdit Oy:stä.

Lauritsalon mukaan myös uuden Hippoksen liikunta- ja hyvinvointikokonaisuuden ilme paranee uusien suunnitelmien ansiosta.

-Nyt Hippos2020:n kokonaisilme voidaan toteuttaa kaupunkikuvassa ehjänä ”liikunta- ja hyvinvointikampuksena”, mikä auttaa alueen profiloitumista vetovoimaisena kohteena.

Tilasuunnittelun tuoreimpaan kierrokseen on tähän mennessä osallistunut jo 16 seuraa. Lajeista mukana ovat olleet voimistelu, telinevoimistelu, jalkapallo, futsal, pesäpallo, sulkapallo, jääkiekko, salibandy, koripallo, lentopallo, taitoluistelu, joukkuevoimistelu, naisvoimistelu, judo ym. kamppailulajit, paini ja yleisurheilu. Lajikierros toi paljon täsmennettyjä ideoita tilasuunnitteluun ja palvelukonsepteihin. Seuroja ja lajeja kuunnellaan jatkossakin, kun tilavarausten jälkeen mennään yksityiskohtaisempaan suunnitteluun.

– Yhteistyö seurojen kanssa on ollut aktiivista ja avointa, kertoo Jyväskylän kaupungin kulttuuri- ja liikuntapalvelujen palvelujohtaja Ari Karimäki.

Karimäen mukaan Hippos2020 tuo paljon mahdollisuuksia lajeille ja seuroille, mutta rakentamisaika tuo myös muutoksia lajien toimintoihin alueella.

– Hankkeen käynnistyessä pesäpallo joutuu väistymään Hippokselta, mutta palaa väistön jälkeen takaisin. Väistön yksityiskohdista keskustellaan pesäpalloseurojen kanssa ja väistön valmistelu on otettu huomioon myös talousarvion valmistelussa, Karimäki sanoo.

Hippoksen nykyiset tenniskentät ovat siirtymässä todennäköisesti Killerin alueelle tennishallin kupeeseen.

-Tämä on tennisväen kanssa yhdessä sovittu linja ja suunnittelu etenee nyt talousarviovalmisteluun.

Ari Karimäki korostaa Hippoksen liikuntakokonaisuuden merkitystä kaupunkilaisille, sillä kymmenien lajien Hippokselle kuluu liikunnan käyttötalouden nettomenoista noin 27 prosenttia.

-Lähes 75 prosenttia liikunnan käyttötalouden nettomenoista osoitetaan kuitenkin jatkossakin laajalla rintamalla eri puolille kaupunkia esimerkiksi lähiliikuntapaikkoihin, Karimäki toteaa.

Hippos2020-hankkeen asemakaava on Jyväskylän kaupunginvaltuuston käsiteltävänä maanantaina 24.4. Asemakaavan joustavuuden vuoksi uusi suunnitelma ei tuo muutospaineita nyt valtuuston käsittelyssä olevaan asemakaavaan. Hippos-hankkeen pääinvestorin kaupunginvaltuusto valitsee ensi syksynä. Nyt kerätään osallistumishakemuksia.

– Osallistumishakemusten viimeinen jättöpäivä on 2.5. Olemme saaneet tähän mennessä toistakymmentä asiakirjapyyntöä. Kiinnostuneista noin puolet on rakennusliikkeitä ja toinen puoli investoreita, valottaa Hippos2020-hankkeen projektipäällikkö Kari Halinen.

Hakemusten pohjalta valitaan varsinaiseen neuvotteluvaiheeseen pääsevät kumppanit. Prosessia vetää Jyväskylän kaupunki.

-Neuvotteluvaihe päättyy tarjousten jättöön. Uuden hankintalain mahdollistama ”innovaatiokumppanuus” hankkeen loppukehitykseen alkaa tarjouksista valittujen 1-2 kumppanin kanssa. Lopullisen valinnan toteuttajasta tekee kaupunginvaltuusto syksyllä 2017, toteaa projektipäällikkö Kari Halinen.

Tämän linkin takana ladattavissa alustavia tilankäytön suunnitelmia. Muutokset suunnitelmiin ovat mahdollisia.

Lisätiedot:

Jyväskylän kaupunginjohtaja Timo Koivisto p. 014 266 1501 timo.koivisto@jkl.fi

Hippos2020, projektipäällikkö Kari Halinen p. 050 573 7034 kari.halinen@jkl.fi

Jyväskylän kulttuuri- ja liikunta-alojen palvelujohtaja Ari Karimäki p. 0500 543 654 ari.karimaki@jkl.fi

Hippos2020, hankejohtaja Ilkka Kilpimaa GSP Group Oy p. 040 743 5223 ilkka.kilpimaa@gsp.fi

Arkkitehti Sami Lauritsalo PES-Arkkitehdit Oy p. 040 828 3367 sami.lauritsalo@pesark.com