Siirry suoraan sisältöön

Uusi rahoittaja on tuomassa 43 miljoonaa euroa hankkeen toteutukseen.

Jyväskylässä liikunnan, urheilun ja tutkimuksen kärkihanke Hippos ottaa askeleen kohti toteutusta. Jyväskylän kaupunki on saanut Taaleri Sijoitus Oy:n, Timo Everin ja Ilkka Kilpimaan omistamalta Sepos Oy:ltä tarjouksen 43 miljoonaa euron sijoituksesta Hippos-hankkeeseen ja Jyväskylän Hippos kommandiittiyhtiöön. Kommandiittiyhtiön omistavat Jyväskylän kaupunki ja Lehto Group Oyj. Alueen rakentaminen voi alkaa jo syksyllä 2021, jos neuvottelut etenevät suotuisasti rahoittajatahojen kanssa.

– Nyt näyttää siltä, että tiivistetylle Hippos-hankkeelle on löytymässä yksityinen rahoittajataho. Yksityiskohdista käydään vielä neuvotteluja ja muutettujen suunnitelmien eteenpäin vieminen edellyttää Jyväskylän kaupunginvaltuuston päätöstä. Joka tapauksessa tämä on merkittävä askel eteenpäin Hippoksen toteutuksessa, toteaa kaupunginjohtaja Timo Koivisto.

Kaupungin kannalta hankkeen merkitys on suuri, sillä sen myötä Jyväskylään luodaan Pohjoismaiden merkittävin liikunnan, urheilun, hyvinvoinnin, terveyden edistämisen ja tutkimuksen keskittymä. Hippos tulee lisäämään kaupungin vetovoimaa, luomaan uutta yrittäjyyttä sekä tarjoamaan asukkaille ainutlaatuiset puitteet harrastamiseen.

Tarjouksen taustalla on Hippoksen tarkennettu suunnitelma

Vuoden 2020 aikana sijoittajaneuvotteluissa saadun palautteen pohjalta Hippoksen suunnitelmia on muutettu. Muokatun suunnitelman kustannus on noin 25% alkuperäistä suunnitelmaa pienempi. Kokonaiskustannusten arvioidaan olevan noin 150 miljoonaa euroa ja rakennusten laajuus noin 100.000 brm2. Hanke sisältää peruskorjatun ja laajennetun jääareenan, liikuntakeskuksen ja voimistelutilat, harjoitusjäähallit sekä osaamiskeskuksen, johon sijoittuvat palvelut sekä oppilaitos- ja tutkimustilat.

Alkuperäinen hanke oli kokonaiskustannuksiltaan n. 200 M€ ja laajuudeltaan n. 160.000 brm2 sisältäen monitoimiareenan, jalkapallostadionin, liikuntakeskuksen, erillisen voimistelutalon ja areenakeskuksen.

– Tällaiset rahoituskumppanuudet ovat kaupungille tässä taloudellisessa tilanteessa erittäin tärkeitä. Muutettujen suunnitelmien myötä kaupungin panostus hankkeeseen pienenee samassa suhteessa tilojen kanssa. Tilojen pienenemisestä huolimatta Hippokselle rakentuvat ainutlaatuiset sekä tilat kaupunkilaisten liikuntaan että huippu-urheilun valmennukseen ja tutkimukseen, Jyväskylän kaupungin elinkeinojohtaja Anne Sandelin kertoo.

Hippoksen tarkentunut hankekokonaisuus on sekä sisällöllisesti että taloudellisesti kaupungille järkevä tapa lähteä kehittämään aluetta.

– Hippoksen vanhojen liikuntatilojen kunto ja harrastusolosuhteet ovat heikentyneet jatkuvasti viime vuosien aikana. Jos kaupunki lähtisi rakentamaan ja peruskorjaamaan tilat itse, taloudellinen vaikutus kaupungille olisi huomattavasti korkeampi eikä vastaavaa liikunta-, tutkimus- ja osaamiskeskusta pystyttäisi toteuttamaan, Sandelin tiivistää.

Hippoksen rahoituskokonaisuus

Hippoksen kokonaisrahoitus koostuisi Sepos Oy:n 43 miljoonan sijoituksesta sekä Lehto Group Oyj:n ja Jyväskylän kaupungin pääomaosuuksista. Loput hankkeen rahoituksesta muodostuu Hippoksen kommandiittiyhtiön laina- ja rahoitusjärjestelyistä. Lehto Group Oyj toimii edelleen myös hankkeen rakentajana.

– Hippos on kaikella tavalla Suomen olosuhteissa uudenlainen, yksityiseen rahoitukseen vahvasti pohjautuva hanke, jonka toteutumiseksi on tehty paljon töitä myös koronan mukanaan tuomien epävarmuuksien jälkeen. Sepos Oy:llä ja Taalerilla on vahva kokemus urheilu- ja liikuntatilojen kehittämisestä ja kiinteistösijoittamisesta, joten nyt saatu rahoitustarjous tuo vahvan myötätuulen hankkeen toteutumiseen”, toteaa Timo Reiniluoto.

Sepos Oy on vuonna 2014 perustettu yhtiö, jonka toimialana on kiinteistökehitys ja sijoittaminen aktiivisen elämäntavan arvoketjussa toimiviin yrityksiin. Taaleri on finassiryhmä, jonka emoyhtiö Taaleri Oyj:n osake on listattu Nasdaq Helsinki Oy:n ylläpitämälle pörssilistalle. Taalerilla oli vuoden 2019 lopussa hallinnoitavia varoja 7,1 miljardia euroa ja varainhoidon asiakkaita 5500.

– Hippoksen hanke yhdistää Suomen liikunta-alan tutkimuksen, koulutuksen ja valmennuksen toimijat saman katon alle, muodostaen elintärkeän kokonaisuuden Suomen huippu-urheilun kehittämiseen, sekä samalla erinomaiset tilat paikalliseen seura- ja harrastustoimintaan. Kokonaisuus on ainutlaatuinen ja vakiintuneiden toimijoiden pitkäaikaisen sitoutumisen myötä siitä rakentuu sijoittajia kiinnostava hanke, kertoo Sepos Oy:n johtaja Jouni Alho.

Muutettu hanke jyväskylän kaupunginvaltuustoon loppuvuoden aikana

Hippoksen muutettu hankekokonaisuus tuodaan kaupunginvaltuuston päätöksentekoon loppuvuoden aikana. Taustalla muutetun hankkeen rakennussuunnittelua viedään jo eteenpäin. Liikuntakeskuksen tarkempi suunnittelu käynnistetään yhdessä liikuntaseurojen kanssa.

Aikatauluarvio on, että toteutukseen ja rahoitukseen tarvittavat neuvottelut ja sopimukset sekä eri osapuolten päätökset saadaan neuvoteltua kuntoon kevääseen 2021 mennessä. Näin rakentaminen voidaan aloittaa syksyllä 2021. Rakentamisen on arvioitu kestävän 2,5-3 vuotta.

Alkuperäinen tiedote: Jyväskylän kaupunki.

Lisätietoja:

Jyväskylän kaupunki
kaupunginjohtaja Timo Koivisto, p. 050 336 2819
elinkeinojohtaja Anne Sandelin, p. 040 581 9958
Hippos-hankkeen projektipäällikkö Kari Halinen, p. 050 573 7034
Lehto Group Oyj johtaja, liiketoiminnan tukipalvelut Timo Reiniluoto, p. 040 550 1656
Sepos Oy toimitusjohtaja Jouni Alho, p. 050 305 4104,
Taaleri Oyj toimitusjohtaja Robin Lindahl, p. 050 595 9616

Lisää aiheesta